Dan zeg je ja tegen:
Je kind zien voor wie het is en het daarin ruimte geven. Zonder het te willen vormen naar jouw normen of behoeften.
Aware Parenting is geen methode, het is een opvoedparadigma. Een paradigma is een referentiekader dat de bril vormt waardoor je naar de wereld kijkt.
Aware Parenting geeft je handvatten om vanuit verbondenheid en met aandacht voor emoties en onvoorwaardelijke liefde je kind te begeleiden in het opgroeien.
Gezonde hechting
Ieder mens heeft hechtingsbehoeften. Voor een kind is het van levensbelang dat in die behoeften voorzien wordt, waarbij het kind totaal afhankelijk is van de verzorger. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan een veilige hechting is fysiek contact en een gevoel van veiligheid. Wanneer een kind hierin onvervulde behoeften heeft, levert dit spanning op in het lichaam en gaat gepaard met emoties als angst, verdriet en woede.
Onvoorwaardelijk opvoeden
Onvoorwaardelijk opvoeden is misschien wel een van de grootste uitdagingen van het ouderschap. Kunnen we van een kind houden en het waarderen om wie het is, in plaats van om wat het doet? Ook als het er een potje van maakt of zich gedraagt op een manier die niet aan onze maatstaven voldoet. Wanneer je onvoorwaardelijk opvoedt, werk je samen met een kind om tot een oplossing te komen en blijf je uit het willen controleren door middel van straffen of belonen. Door onvoorwaardelijk van een kind te houden leert het ook zichzelf in de basis als een goed mens te zien.
Verwerken van gevoelens en trauma
Kinderen zijn erg kwetsbaar en ze lopen vaak spanningen en trauma op zonder dat we ons hier bewust van zijn. We mogen hier aandacht voor hebben en het kind helpen opgehoopte spanningen te ontladen door te huilen, lachen of spelen. Daarbij is het belangrijk als ouder in verbinding te blijven met je kind en met liefdevolle aandacht bij het ontladen te blijven.