Trauma kan volgens Peter Levine gezien worden als Unfinished Business: Trauma gaat over gevoelens die niet gevoeld zijn, lichamelijke impulsen die verhinderd zijn, gebaren die niet afgemaakt konden worden.
Het geheugen van je lichaam
Ons hoofdelijk geheugen heeft vaak geen herinnering aan trauma, maar ons lichaam heeft een eigen geheugen. Wanneer overweldigende ervaringen niet verwerkt worden, worden ze opgeslagen in het zenuwstelsel. Trauma is dus datgene wat onverwerkt is in je zenuwstelsel.
Iedereen kent trauma
Iedereen groeit op met overweldigende ervaringen. Dat betekent dus ook dat een ieder van ons trauma kent, al betekent het niet dat we ons daarvan bewust zijn. Veel van deze ervaringen beginnen al in de vroege kindertijd en worden daarom ontwikkelingstrauma genoemd. Dit speelt al vanaf de conceptie tot je een jaar of 5 bent. Het zijn vaak subtiele momenten – een blik, een afwezigheid, een gemis – die zich in je systeem nestelen.
Twee soorten trauma
Wanneer we opgroeien lopen we op twee manieren trauma op. Door de dingen die ons aangedaan zijn – die schadelijk en pijnlijk voor ons waren – zoals geweld. En door dingen die niet gebeurd zijn – maar die we wel nodig hadden om ons veilig te voelen en oké te zijn in de wereld. Het gaat hier om onvervulde basisbehoeften zoals veiligheid en verbinding. Beiden laten sporen na die we soms pas veel later in ons leven opmerken.
De reactie van je zenuwstelsel
Als we ons niet veilig en verbonden voelen, wil ons zenuwstelsel ons beschermen en schakelt het over naar een staat van vechten, vluchten of bevriezen. Langdurige blootstelling aan onveiligheid in onze kinderjaren kan ons zenuwstelsel chronisch ontregelen, wat leidt tot structurele veranderingen in de manier waarop het functioneert. Dit is geen zwakte, maar een overlevingsstrategie van je lichaam die ooit nodig was.
Gevolgen van een ontregeld zenuwstelsel
Een chronisch ontregeld zenuwstelsel kan allerlei fysieke en mentale klachten veroorzaken. Symptomen zoals spanning, angst, vermoeidheid of somberheid zijn in feite signalen van ons zenuwstelsel, dat ons iets probeert te vertellen.
Deze signalen vragen om veiligheid, een cruciaal element dat ik in mijn blog “Safety First” verder uit zal diepen.
De weg naar herstel
Het is essentieel om de taal van je zenuwstelsel te leren begrijpen, zodat je zelf de regie kunt nemen en kunt werken aan het verwerken van wat je zenuwstelsel heeft overweldigd. Dit is een proces van kleine stappen, van luisteren naar je lichaam en het geven van ruimte aan wat vastzit. Zo kun je je weer veilig in jezelf en in verbinding met anderen gaan voelen. Het is geen snelle oplossing, maar een reis naar meer veiligheid en verbinding. Naar een leven in balans.
Wil je begeleid worden in dit proces? Ontdek mijn Safety First- traject voor persoonlijke ondersteuning.
©2025 Praktijk Emovere
info@bijoucloin.nl
06 81 49 05 49
KvK 77636465
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.